Katılım Fonları
Sermaye Piyasası Kurulu’nun (“Kurul”) 21.11.2024 tarih ve 60/1696 sayılı kararı ile Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber’de (“Fon Rehberi”) bazı değişiklikler yapılmıştır.
Katılım Fonları
Madde 1.2’nin b bendi uyarınca fonların yatırım stratejileri, rehberde belirtilen risk değeri hesaplama yöntemine göre belirlenmektedir. Her bir risk değer grubundan en fazla bir adet fon ihraç edilmesini, yatırım fonlarının risk değerine göre düzenlenmesini ve ihraç edilebilecek fon sayısını sınırlayan bu düzenleme kapsamına “katılım şemsiye fonu” da dahil edilmiştir.
Unvanında “katılım” ifadesi geçen fonlara ilişkin esasları düzenleyen madde 1.6’ya, bu fonlar için danışman/danışma kurulundan hizmet alınması hakkında yeni bir kısım eklenmiştir. Buna göre, mahzurlu gelirin arındırılması için gerekli tutarın, fon izahnamesinde arındırmaya ilişkin bilgilerin yer alması ve işlemin yapılabilmesi için danışman/danışma kurulundan onay alınması şartıyla fon malvarlığından veya fon yönetim ücretinden karşılanabilmesi mümkündür.
Tutarın malvarlığından karşılanması halinde, fon birim pay değerinin etkilenmemesi için alınacak tedbirlerin izahnamede açıklanması gerekmektedir. Ayrıca portföy yönetim şirketi tarafından, arındırmanın yapıldığı dönemleri takip eden 5 iş günü içinde arındırma işlemi sonucu hesaplanan tutar ile bu tutarın hangi kuruma aktarıldığı Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda açıklanacaktır.
Fon Unvanı Hakkında Düzenlemeler
2. maddenin a bendinde fon unvanında bulunması gereken asgari ibareler açıklanmıştır. (b) bendinde ise unvanda yer alamayacak ifadeler sayılmıştır. Bu kısıtlamaların arasına, katılma payları TEFAS’ta işlem gören fonların unvanında belirli bir dağıtıcı kuruma ilişkin ibarelere yer verilemeyeceği eklenmiştir. 2. maddenin (i) bendinde düzenlenen unvana teknik/yöntem/risk değerini yansıtacak bir ibarenin eklenmesi imkanı, değişken fonlar ve fon sepeti fonlarının yanında yatırım stratejisi uyarınca fon toplam değerinin en az %80’ini belirli bir varlıkta değerlendirmeyen katılım fonları için de tanınmıştır.
Döviz Yatırımları ve Devlet İç Borçlanma
Madde 3’e yeni eklenen 3. fıkra ile, mevzuattan kaynaklanan istisnalar saklı olmak kaydıyla unvanında “döviz” ibaresi yer almayan fonların döviz cinsi para ve sermaye piyasası araçlarına yapacağı yatırımın fon toplam değerinin %80’i veya daha fazlası olamayacağı düzenlenmiştir.
Unvanında “Para Piyasası” ve “Kısa Vadeli” ifadesi yer alan fonlara dair esasları düzenleyen madde 4.9’a yeni bir fıkra eklenmiştir. Buna göre, unvanında “katılım” ifadesi bulunanlar hariç para piyasası fonlarının portföyünün asgari %10’u devlet iç borçlanma senetlerinde yatırıma yönlendirilecektir. Para piyasası fonları tarafından bu sınırlamaya uyum tarihi 28.02.2025 olarak belirlenmiştir.
Başvuru ve Açıklama
Değişiklik öncesi madde 6.5, katılma paylarının fon dağıtımını gerçekleştiren kurumlar tarafından yatırımcılara ek menfaat sağlanması amacıyla promosyon uygulanmasını detaylı şekilde düzenlemiştir. Yeni düzenleme ile madde metni kısaltılmış, yalnızca kampanya düzenleyecek kurum tarafından Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’ne yazılı başvuru yapılacağı ve başvuruların Birlik tarafından sonuçlandırılacağı kaleme alınmıştır.
Son olarak, madde 8.4’te yapılan değişiklik ile birim pay değerini belirli dönemlerde hesaplayan yatırım fonları tarafından günlük referans fiyat açıklanmasına ilişkin esaslar düzenlenmiştir. Değişiklik öncesi metinde koruma amaçlı fonlar, garantili fonlar ve serbest fonlar tarafından her ayın son iş gününde söz konusu fonlara ilişkin en son yapılan değerlemede ortaya çıkan fon verileri “Takasbank Fon İşlemleri Menüsü”ne girilmekte iken değişiklik ile belirli dönemlerde birim pay değeri hesaplayan fonlar tarafından günlük olarak referans/gösterge niteliğinde birim pay değeri hesaplanması, açıklanması ve hesaplanan birim pay değerine ilişkin portföy saklama hizmeti veren kuruluşlara ve Takasbank’a bildirim yapılması zorunlu hale getirilmiş, düzenlemenin 02.01.2025 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülmüştür.