Kripto varlıklara dair gelişmeler

Geçtiğimiz hafta kripto varlıklar alanında yaşanan gelişmeler aşağıdaki gibidir;

1.   Kripto Varlıkların Finansallaştırılması

19.12.2024 tarih ve 32757 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 16.12.2024 tarih ve 75935942-050.01.04-[01/28123] numaralı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu kararı ile Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı’nın (“Finansal Raporlama Standardı”) kripto varlıklara ilişkin değişiklikleri (“Değişiklik”) yayımlanmıştır.

Ek madde 9’a yapılan ekleme ile kripto varlık kavramı tanımlanmıştır. Eklenen tanıma göre kripto varlık, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen maddi olmayan varlıkları ifade etmektedir.

Kripto Varlıkların Muhasebeleştirilmesi başlığı altında yer alan ilkelerin hangi kripto varlıklara uygulanacağı belirlenmiştir. Ayrıca kripto varlıkların sonraki ölçümü ve sunumu ile ilgili yeni hükümler eklemiştir. Buna göre, elde bulundurulan kripto varlıklar gerçeğe uygun değeriyle ölçülecektir. Gerçeğe uygun değer, karşılıklı pazarlık ortamında, bilgili ve istekli taraflar arasında bir varlığın el değiştirmesi ya da bir yükümlülüğün yerine getirilmesi durumunda ortaya çıkabilecek tutarı ifade etmektedir. Gerçeğe uygun değeri güvenilir bir şekilde ölçülemeyen kripto varlıkların ise sonraki ölçümü maliyet bedeli üzerinden gerçekleştirilir. Ayrıca kripto varlıklar itfaya tabi tutulmamaktadır. Varlıklarda değer düşüklüğüne ilişkin hükümlerin uygulama alanına gerçeğe uygun değeri üzerinden ölçülen kripto varlıklar da dahil edilmiştir.

Finansal Raporlama Standardı’nda tüm işletmeler tarafından yapılması gereken bazı açıklamalar düzenlenmektedir. Kripto varlıklarla ilgili olarak ise kripto varlığın adı, maliyet bedeli ve bu maliyetin nasıl belirlendiği, gerçeğe uygun değeri, tutulan kripto varlık sayısı gibi açıklama yapılması gereken hususlar, Dipnotlar başlıklı 26. Bölüme eklenmiştir.

Konsolide ve münferit finansal durum tablolarına ise dönen ve duran varlıklarda yer alacak şekilde “Dijital Varlıklar” isimli kalemler eklenmiştir.

Değişiklik, 01.01.2024 tarihinde ve sonrasında başlayan raporlama dönemlerinde uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir.

2.  Kripto Varlıkların marka tescil başvurularına konu edilebilmesi

20 Aralık 2024 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Marka Tescil Başvurularına Ait Mal ve Hizmetlerin Sınıflandırılmasına ilişkin tebliğ (Türkpatent 2024/2) ile kripto para birimleri ve değiştirilemez token’lar (NFT – Nitelikli Fikri Tapu), Türk Patent ve Marka Kurumu’nun mal ve hizmet listesine eklendi.

İşbu değişiklik yayım tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir.

Dr. Ceylan Necipoglu, LLM
In Socials: